Над 100 са опасните прелези в страната. Това заяви Симеон Ананиев,

...
Над 100 са опасните прелези в страната. Това заяви Симеон Ананиев,
Коментари Харесай

Експерт: Над 100 са опасните прелези в страната. Около София са 3-4

Над 100 са рисковите прелези в страната. Това съобщи Симеон Ананиев, железопътен специалист в ефира на Нова телевизия.
По думите към София има към 3-4 прелеза, които са рискови. " Единият е по пътя за Кремиковци. Това е прелез от предишния век. Той е охранителен, само че колите го заобикалят ", означи още специалистът, представен от novini.bg.
Той уточни, че сходни рискови прелези има във всички индустриални клонове към София.
За предходната година има над 20 катастрофи на жп прелези, при тях има и починали, уточни Симеон Ананиев.
И даде образец с случай във Видин. " Гондола цялостна с камъни препречи пътя на влака. За благополучие се размина без жертви. Този прелез, съгласно мен, е противозаконен. Ако е легален водачът би трябвало да вижда 50 метра напред, а той е на завой ", добави още Ананиев.
Според него в България влаковете оптимално могат да се движат със 120 км/ч.  " Има един план за свързване на всички европейски столици с високоскоростна железница, сега планът се разисква и той ще бъде изработен – Букурещ-София-Солун-Атина. Там линията ще е както в Европа – със стени в профил, повдигната, без пресичания, само че там скоростите ще бъдат 200 км/ч и повече ", изясни специалистът.
" Въпрос на отговорност и средства е да бъде решен казусът с рисковите прелези в страната. Има условие за всички основни жп линии в европейските страни – прелезите да бъдат на две равнища. В един миг, когато отговарях за сигурността на жп превоза, се пробвах да забраня прелезите. Срещнах сериозен отпор на концепцията си да се забранят прелезите, само че в същото време не е направена стратегия за секване на две равнища ", прибавя още железопътният специалист.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР